przetwory - curry sos na zimę z cukinii i pomidorów

Kiedy zostało jeszcze trochę cukinii i pomidorów, a sosy już zwykłe są zrobione to czas na coś nowego. Ponieważ bardzo lubię curry i zawsze dodaję do sosów, no może prawie zawsze, ale jest to jedna z moich ulubionych przypraw, to pomyślałam dlaczego nie. I jak pomyślałam, tak zrobiłam i zamknęłam ten smak w słoikach. Kolejna odsłona przetworów, które są idealne na jesienne czy zimowe obiady :)




Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • 1 nieduża cukinia
  • łyżeczka oleju
  • 1 kg pomidorów
  • pęczek bazylii
  • 2 łyżeczki soli ziołowej - przepis tutaj 
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 nieduże ząbki czosnku
  • 2-3 łyżeczki curry

Przygotowanie:

na Thermomix
  • do naczynia miksującego wkładamy cebulę ( świeży czosnek jeśli taki dajemy)  i kroimy - czas 5 s /obr 5
  • dodajemy oliwę i podsmażamy - czas 5 min / obr 2/ temp 50 st
  • dodajemy pomidory, cukinię i bazylię i siekamy - czas 5 s/obr 5
  • Dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy - czas 25 min/ obr 2/ temp 110 st
tradycyjnie
  • cebulę  (i czosnek) kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku do zeszkelnia
  • dodajemy pokrojone pomidory, cukinię i bazylię oraz przyprawy - dusimy od czasu do czasu mieszając - przez ok 45 min 
  • po tym czasie blendujemy wszystko na jednolitą masę
następnie już robimy tak samo 
  • przekładamy do słoiczków, zamykamy i odkładamy do góry dnem - odstawiamy do ostygnięcia
a zimą cieszymy się smakiem :)





Smacznego !

Komentarze

Popularne posty