omlet z pomidorami

Śniadanie to podstawa, a jedną z ulubionych podstaw w naszej rodzinie są jajka. Uwielbiamy je z Misią pod każdą postacią. Dlatego omlety czy jajecznice są u nas na porządku dziennym. Czasami jako śniadanie, a czasami jako kolacja. Jednak różnimy się tym, że ja uwielbiam z dodatkami, a Misia czystą. Jak już można się domyśleć ta wersja jest moja. Pomidorki obrodziły to i w omlecie się znalazły.

Pamiętajmy, że czasami najprostsze rozwiązania są najlepszymi :) 



Składniki:
  • 2 jaja
  • mała cebulka
  • kilka pomidorów koktajlowych 
  • dwa paseczki czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej patelni - można z odrobiną masła lub oleju
  • dodać pokrojoną paprykę i chwilkę podsmażamy
  • gdy już widzimy, że cebulka i papryka są podsmażone dodajemy przekrojone pomidorki
  • jaja rozbić w osobnej miseczce i dokładnie rozmieszać - posolić i popieprzyć do smaku 
  • masę jajeczną wylać na warzywa i czekać aż zacznie się ścinać, podważając wtedy boki
  • gdy już zobaczymy, że większość omletu nam się ścięła zmniejszamy pod patelnią na najmniejszą moc i przykrywamy pokrywką dając ściąć się górze
  • jak już będzie gotowe samo zleci na talerz:) 





Smacznego !

Komentarze

Popularne posty