placki z kukurydzą

Placków u nas nigdy za wiele. Tym razem propozycja dla małych i dużych, ale na wytrwanie. Moja młoda stałą się bardzo wybredna i na śniadanie poprosiła jednak jajka (ale wiece jajecznica plus jajko na twardo 😉), ale placuszki są przepyszne. Robiłam pierwszy raz i wiem, że nie ostatni. Z przepisu wychodzi 6 placuszków. Jeśli mniej doprawić mogą zajadać się nimi najmłodsi :) 



Składniki:
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 1/2 niedużej marchewki
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • kukurydzę przekładamy do miseczki i delikatnie ugniatamy widelcem
  • marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do kukurydzy
  • dodajemy jajo i dokładnie mieszamy 
  • następnie dodajemy mąkę i przyprawy i mieszamy 
  • rozgrzewamy patelnię (smażyłam na oleju kokosowym) 
  • na rozgrzaną patelnię układamy małe porcje placuszków i smażymy przez ok minutę z każdej strony 

Są idealne na ciepło i na zimno - więc spokojnie można zabrać ze sobą w drogę ;) 





Smacznego !

Komentarze

Popularne posty