gruszki na zimę
Nie wiedziałam już jak przerobić gruszki, bo pomimo tego że podzieliliśmy zbiory na trzy skrzynie (dla każdej rodzinki) to tego było baaaardzo dużo - nie wiem co byśmy mieli zrobić jakbyśmy tego nie podzielili ;-) I tak żeby nie stracić ich za dużo - bo dojrzewają w tym upale w błyskawicznym tempie, zrobiłam kilka słoików kompotu na zimę.
Specjalnie nie podaje ile gruszek bo to wszystko zależy od tego ile ich mamy lub ile słoików mamy :)
Składniki:
- gruszki
- woda
- cukier
Przygotowanie:
- do słoika wkładamy przekrojone na ósemki gruszki
- zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy wodą - tak prawie do brzegu słoiczka
- słoiczek zamykamy i pasteryzujemy przez ok 15 min od czasu zagotowania się wody (do garnka wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 1/2 lub 2/3 wysokości i gotujemy)
- wyciągamy z garnka i odstawiamy do ostudzenia
Potem już tylko czekamy na zimę - chyba że nie chcemy aż tak długo czekać ;)
Smacznego a w zasadzie na zdrowie :) !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)