gruszki na zimę

Nie wiedziałam już jak przerobić gruszki, bo pomimo tego że podzieliliśmy zbiory na trzy skrzynie (dla każdej rodzinki) to tego było baaaardzo dużo - nie wiem co byśmy mieli zrobić jakbyśmy tego nie podzielili ;-)  I tak żeby nie stracić ich za dużo - bo dojrzewają w tym upale w błyskawicznym tempie, zrobiłam kilka słoików kompotu na zimę. 
Specjalnie nie podaje ile gruszek bo to wszystko zależy od tego ile ich mamy lub ile słoików mamy :)




Składniki:
  • gruszki 
  • woda
  • cukier

Przygotowanie:
  • do słoika wkładamy przekrojone na ósemki gruszki
  • zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy wodą - tak prawie do brzegu słoiczka
  • słoiczek zamykamy i pasteryzujemy przez ok 15 min od czasu zagotowania się wody (do garnka wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 1/2 lub 2/3 wysokości i gotujemy)
  • wyciągamy z garnka i odstawiamy do ostudzenia 
Potem już tylko czekamy na zimę - chyba że nie chcemy aż tak długo czekać ;) 


Smacznego a w zasadzie na zdrowie :) !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)