przetwory - dżem morelowy
No i kolejna propozycja dżemowa. Pomyślcie tylko, jakie to będzie przyjemne, otworzyć taki słoiczek zimą i rozkoszować się smakiem lata. Tym bardziej, że te dżemy są idealnym dodatkiem np do naleśników.
Owoce mam ze sprawdzonego źródła. I to chyba też jest połowa sukcesu.
Składniki:
- morele
- cukier/stewia - na kg owoców płaska łyżka - ale ja wolę mniej słodkie dżemy
Przygotowanie:
- morele myjemy i obieramy - skórki przeznaczę na co innego, ale to innym razem ;-)
- kroimy na kawałki i przekładamy do garnka
- posypujemy cukrem/stewią i odstawiamy na kilka minut, tak aby puściły soki
- gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż morele nie zgęstnieją - trwa to zdecydowanie krócej niż same truskawki
- im wolniej tym lepiej, cukier sam zagęści nam truskawki i powstanie dżem
- chcesz sprawdzić czy już będzie dobry - zrób kroplę na talerzyku, jak szybko zastygnie to znaczy, że jest ok:)
- jeśli chcecie mieć większe kawałki owoców w dżemie - zostaw kilka moreli i dodaj pod koniec gotowania
- przekładamy dżem do umytych i wytartych słoiczków, zakręcamy i odkładamy wieczkiem do dołu - najlepiej zostawić na cały dzień
Smacznego !
ps.
Jak możecie się domyśleć, dżemy robi się MEGA prosto
Więc nie ma za bardzo wymówek, że się nie da ;)
Albo, że dziecko - moje właśnie "lata" mi między nogami jak piszę tego posta ;)
ps 1
tak, dżem ma taki piękny kolor :)
ps 1
tak, dżem ma taki piękny kolor :)
Mhy, jak Ty to robisz? mi takie jasny nie wychodzi...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Megi Pegi
Wydaje mi się że to od rodzaju moreli zależy. Jak miałam od Teściowej Z działki to kolor inny. Jak z sadu od Rodziców znajomej to taki cudny kolor wyszedł. Zdjęcie czyste, nie ruszane :)
UsuńJa mam, niestety, wymówkę - nijak nie mam gdzie tych słoików przetrzymywać. :(
OdpowiedzUsuńśliczny kolor, wygląda jak marchewkowy.
shariankoweleben.wordpress.com
Fakt, ja wywiozę do piwnicy Teściowej ;)
Usuń