poniedziałek, 20 lipca 2015

przetwory - dżem z czarnej porzeczki

Kolejna porcja domowych dżemów. Tym razem dżem z czarnej porzeczki. 

Czarna porzeczka posiada wiele właściwości zdrowotnych.100 g czarnej porzeczki pokrywa prawie 260 % dziennego zapotrzebowania na Wit C. W tradycyjnej medycynie ludowej stosowana jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również przy artretyzmie czy reumatyzmie. Moja Babcia mawia, że warto mieć zapas czarnej porzeczki. Posłuchałam :-)
Część zamroziłam, z części zrobiłam sok a z pozostałej dżem :) 




Składniki:
  • czarna porzeczka
  • cukier/stewia - na 1 kg 1 łyżka

Przygotowanie:
  • porzeczki umyć - przełożyć do garnka (najlepiej takiego żeby nie przywarło/przypaliło się ;) ) 
  • podsypać cukrem i odstawić na kilka minut, tak żeby puściły soki 
  • gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż porzeczki zgęstnieją - trwa to nawet kilka godzin 
    • im wolniej tym lepiej, cukier sam zagęści nam truskawki i powstanie dżem
    • chcesz sprawdzić czy już będzie dobry - zrób kroplę na talerzyku, jak szybko zastygnie to znaczy, że jest ok:) 
  • przekładamy dżem do umytych i wytartych słoiczków, zakręcamy i odkładamy wieczkiem do dołu - najlepiej zostawić na cały dzień





Smacznego !

2 komentarze:

  1. Ile wychodzi słoiczków z kilograma owoców?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie umiem niestety dokładnie odpowiedzieć na to pytanie. Zależy jakie słoiczki :) ogólnie słoiczków po koncentracie wychodzi kilka sztuk.

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)