przetwory - dżem z czarnej porzeczki
Kolejna porcja domowych dżemów. Tym razem dżem z czarnej porzeczki.
Czarna porzeczka posiada wiele właściwości zdrowotnych.100 g czarnej porzeczki pokrywa prawie 260 % dziennego zapotrzebowania na Wit C. W tradycyjnej medycynie ludowej stosowana jest przy infekcjach górnych dróg oddechowych, jak również przy artretyzmie czy reumatyzmie. Moja Babcia mawia, że warto mieć zapas czarnej porzeczki. Posłuchałam :-)
Część zamroziłam, z części zrobiłam sok a z pozostałej dżem :)
Składniki:
- czarna porzeczka
- cukier/stewia - na 1 kg 1 łyżka
Przygotowanie:
- porzeczki umyć - przełożyć do garnka (najlepiej takiego żeby nie przywarło/przypaliło się ;) )
- podsypać cukrem i odstawić na kilka minut, tak żeby puściły soki
- gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż porzeczki zgęstnieją - trwa to nawet kilka godzin
- im wolniej tym lepiej, cukier sam zagęści nam truskawki i powstanie dżem
- chcesz sprawdzić czy już będzie dobry - zrób kroplę na talerzyku, jak szybko zastygnie to znaczy, że jest ok:)
- przekładamy dżem do umytych i wytartych słoiczków, zakręcamy i odkładamy wieczkiem do dołu - najlepiej zostawić na cały dzień
Smacznego !
Ile wychodzi słoiczków z kilograma owoców?
OdpowiedzUsuńnie umiem niestety dokładnie odpowiedzieć na to pytanie. Zależy jakie słoiczki :) ogólnie słoiczków po koncentracie wychodzi kilka sztuk.
Usuń