kurczak z bambusem, ananasem i orzechami

Kto nie lubi przygotowywać obiadu dla całej rodziny w ekspresowym tempie. 
Ja lubię więc takie danie często goszczą w naszej kuchni.

Tym razem zapraszam na przepis, który pochodzi z książki "Kuchnia chińska", przygotowany ze względu na posiadanie piersi z kurczaka w lodówce ;) 



Składniki:

marynata
  • 4 łyżki wina ryżowego - zamieniłam na ocet ryżowy ;p
  • 4 łyżki sosu sojowego - miałam sojowo grzybowy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
ponadto
  • 500 g piersi z kurczaka
  • puszka ananasa  - dałam świeżego "na oko"
  • 125 g pędów bambusa - nie oszukujmy się dałam "na oko"
  • dodałam od siebie kiełki fasoli 
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 200 g orzechów - dałam migdały, laskowe bo takie miałam     
sos
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki tabasco
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego


Przygotowanie:
  • wino (w moim przypadku ocet) połączyć z sosem sojowym, solą i pieprzem na marynatę
  • piersi z kurczaka pokroić w paski i na ok 30 min włożyć do marynaty
  • odlać plastry ananasa, zbierając przy tym sok, który następnie dopełnić do 1/2 litra
  • każdy plaster ananasa pokroić na kawałki
  • bambusa pokroić w cienkie słupki
  • na rozgrzanej patelni usmażyć kurczaka - przełożyć na półmisek
  • przesmażyć orzechy, dodać ananasa i bambusa (oraz kiełki fasoli) i krótko zagrzać
teraz są dwie możliwości
  1. orzechy, ananasa i bambusa wyłożyć półmisek na mięso. 
  2. mięso dodać do orzechów (...), wymieszać na patelni.




Ze względu na to że jedliśmy sami obiad to oczywiście wymieszaliśmy na patelni.

Gdybyśmy podali kurczaka podczas obiadu ze znajomymi czy rodziną, podałabym na osobnym półmisku, gdzie każdy mógłby sobie nałożyć tyle ile chce ;)

 Podawać z makaronami chińskimi, ryżem, kuskusem i co nam tylko wyobraźnia podpowie.


Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)