tarta z warzywami
Ponieważ w tym roku jest urodzaj na pomidory z ogródka, należy je wykorzystać na wiele sposobów.
Postanowiłam zrobić tartę z warzywami.
Przepis na tartę podawałam już tutaj - trzeba wprowadzić tylko małą zmianę - nie dodawać cukru i tarta będzie idealna na potrawy "słone".
Składniki:
- 250 g mąki tortowej
- 125 g schłodzonego masła
- szczypta soli
- duże jajko + żółtko- dałam tylko jajo
masa:
- 1 duża cebula
- kilka pomidorów
- kilka pieczarek
- pół puszki kukurydzy
- kilka różyczek brokuła
- ser mozzarella
sos
- 1 łyżka mąki
- 2 jaja
- 2/3 szklanki kremówki -ja wymieszałam śmietanę z mlekiem ;)
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- tradycyjnie
- mąkę przesiać przez sito do dużej miski
- dodać schłodzone masło i szybko zagnieść
- dodać jajko i żółtko, cukier i szczyptę soli - zagnieść
na Thermomix - do naczynia miksującego włożyć mąkę oraz masło - czas 30 sekund/poz 5
- dodać jajko, żółtko, cukier i sól - czas 2 minuty / poz 4-5
- odstawić do lodówki na ok 30 minut
- wyciągnąć ciasto i rozwałkować - moje nie wiem dlaczego rozwałkować się nie dało - ale ponieważ mam silikonową foremkę, ugniatałam ciasto bezpośrednio w foremce :)
- rozłożyć ciasto w formie do tatry, tak aby lekko wystawało
- ponakłuwać ciasto widelcem
- wstawić do rozgrzanego piekarnika (ok 200 st) i zapiec tab aby się zarumieniło - ok 15 minut
- warzywa pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni - chwilę, tak aby nie straciły chrupkości
- brokuła zblanszować
- warzywa ułożyć na podpieczonej tarcie i przykryć pokrojonym serem
- jaja, śmietanę i mąkę mieszam na jednolitą masę - przyprawiam wg uznania
- tartę zalewamy masą jajeczną
- piec w piekarniku nagrzanym do 180st przez ok 30 minut
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)