piątek, 16 sierpnia 2013

cukier lawendowy

Dzisiaj ścięłam moje małe poledko lawendy. Ze ściętych kwiatów przygotowałam sobie małe bukieciki, które ususzę a następnie postawię w szafie - przyjemne z pożytecznym :)

Jak jeszcze kwiatostan był w pełni rozkwitu, ścięłam kilka gałązek, z przeznaczeniem na cukier lawendowy. Naczytałam się o nim na wielu stronach. Szczególnie, że można go wykorzystać w przygotowaniach cudnych wypieków. 
Właśnie u mnie będzie miał takie przeznaczenie :) 

Zapraszam  dzisiaj na cudne zapachy - cukru lawendowego.


Składniki:
  • cukier - w zależności od słoika - ja miałam mały  0,5 l
  • kilka kwiatów lawendy



Przygotowanie:
  • do połowy słoja wsypujemy cukier - układamy kilka kwiatów lawendy
  • zasypujemy cukrem do końca i układamy kolejne kwiaty
  • odstawiamy na kilka dni - u mnie to jednak trwało trochę dłużej ;)
  • delektujemy się tym cudnym zapachem 








Smacznego !




2 komentarze:

  1. Nigdy nie smakowałam takiego cukru, ani nie próbowałam go przygotować. Ale wyobrażam sobie jego aromat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aromat jest niedoopisania :) teraz czas na ciasteczka lub inne wypieki

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)