cukier lawendowy
Dzisiaj ścięłam moje małe poledko lawendy. Ze ściętych kwiatów przygotowałam sobie małe bukieciki, które ususzę a następnie postawię w szafie - przyjemne z pożytecznym :)
Jak jeszcze kwiatostan był w pełni rozkwitu, ścięłam kilka gałązek, z przeznaczeniem na cukier lawendowy. Naczytałam się o nim na wielu stronach. Szczególnie, że można go wykorzystać w przygotowaniach cudnych wypieków.
Właśnie u mnie będzie miał takie przeznaczenie :)
Zapraszam dzisiaj na cudne zapachy - cukru lawendowego.
Składniki:
- cukier - w zależności od słoika - ja miałam mały 0,5 l
- kilka kwiatów lawendy
Przygotowanie:
- do połowy słoja wsypujemy cukier - układamy kilka kwiatów lawendy
- zasypujemy cukrem do końca i układamy kolejne kwiaty
- odstawiamy na kilka dni - u mnie to jednak trwało trochę dłużej ;)
- delektujemy się tym cudnym zapachem
Smacznego !
Nigdy nie smakowałam takiego cukru, ani nie próbowałam go przygotować. Ale wyobrażam sobie jego aromat :)
OdpowiedzUsuńAromat jest niedoopisania :) teraz czas na ciasteczka lub inne wypieki
Usuń