kolorowa, krucha tarta
Dzień za dniem
Tydzień za tygodniem
Ale co tam tarta jest :)
Jeszcze nigdy nie robiłam tu proszę, najnowszy Świat Kobiety kusi przepisem - to wypróbowałam :)
Składniki;
Przygotowanie:
tradycyjnie
Smacznego !!!
Tydzień za tygodniem
Ale co tam tarta jest :)
Jeszcze nigdy nie robiłam tu proszę, najnowszy Świat Kobiety kusi przepisem - to wypróbowałam :)
Składniki;
- 250 g mąki tortowej
- 125 g schłodzonego masła
- 100 g cukru
- szczypta soli
- duże jajko + żółtko
- 400 g serka homogenizowanego - z Biedronki duży akurat tyle ma :)
- laska wanilii - nie dałam -dałam cukier wanilinowy
- 6 jajek
- owoce
- galaretka
Przygotowanie:
tradycyjnie
- mąkę przesiać przez sito do dużej miski
- dodać schłodzone masło i szybko zagnieść
- dodać jajko i żółtko, cukier i szczyptę soli - zagnieść
- do naczynia miksującego włożyć mąkę oraz masło - czas 30 sekund/poz 5
- dodać jajko, żółtko, cukier i sól - czas 2 minuty / poz 4-5
- odstawić do lodówki na ok 30 minut
- wyciągnąć ciasto i rozwałkować - moje nie wiem dlaczego rozwałkować się nie dało - ale ponieważ mam silikonową foremkę, ugniatałam ciasto bezpośrednio w foremce :)
- rozłożyć ciasto w formie do tatry, tak aby lekko wystawało
- ponakłuwać ciasto widelcem
- wstawić do rozgrzanego piekarnika (ok 200 st) i zapiec tab aby się zarumieniło - ok 15 minut
- serek zmieszać z jajkami i cukrem wanilinowym (lub wanilią)
- wlać masę na podpieczone ciasto - i zapiekać ponownie ok 20 minut aż masa się zarumieni
- na gotowe, przestudzone ciasto wyłożyć owoce
- przygotować galaretkę - miałam pomarańczową - ostudzić - polać delikatnie tartę
- robimy to po to aby owoce trzymały się lepiej tatry
Smacznego !!!
kiedyś na 100% upiekę
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
polecam !
Usuń