calzone
Czasami człowiek ma ochotę na coś innego :)
I tak powstał pomysł na calzone - ciasto jak na pizzę więc coś co lubimy - tylko farsz do wymyślenia. Ale to już zależy od naszej fantazji i tak naprawdę tego co mamy w swojej lodówce.
w przygotowaniach pomaga mi jak zawsze Thermomix
Składniki:
ciasto
Przygotowanie:
ciasto
I tak powstał pomysł na calzone - ciasto jak na pizzę więc coś co lubimy - tylko farsz do wymyślenia. Ale to już zależy od naszej fantazji i tak naprawdę tego co mamy w swojej lodówce.
w przygotowaniach pomaga mi jak zawsze Thermomix
Składniki:
ciasto
- 220 g leniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 30 g oliwy z oliwek (lub oleju)
- 1 łyżeczka soli
- cebula
- papryka kolorowa
- pieczarki
- kukurydza
- suszone pomidory
- mozzarella
- salami a do drugiej kurczak wędzony
- przyprawy do smaku
Przygotowanie:
ciasto
- do naczynia miksującego wlać wodę, dodać cukier i drożdże - wymieszać 20 s/obr 2
- dodać mąkę, oliwę i sól - wyrobić 2 min / Interwał
- ciasto uformowane w kulkę przełożyć do posmarowanej oliwą dużej miski
- przykryć miskę folią i pozostawić na ok 2 h do wyrośnięcia
- cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni
- dodajemy pokrojone w paski pieczarki i paprykę
- następnie pokrojone suszone pomidory i kukurydzę
- doprawiamy ulubionymi przyprawami
- odstawiamy do ostygnięcia
- rozgrzać piekarnik do temp 200 st
- ciasto podzielić na 4 równe części
- każdą z części rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni na cienki, okrągły placek
- na połowę placka układamy farsz warzywny - na jeden placek układamy salami, na drugi kurczaka wędzonego, całość przykrywamy serem mozzarella
- brzegi ciasta zwilżyć wodą, złożyć drugą połowę placka, delikatnie wypuścić powietrze i zlepić brzegi ciasta dociskając widelcem
- ułożyć calzone na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20 - 25 minut
- podawać na ciepło - chociaż na zimno równie dobrze smakuje :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)