sobota, 31 sierpnia 2013

domowe suszone pomidory

Pomidorowego szaleństwa ciąg dalszy ...

Już dawno chciałam spróbować samej zrobić to cudo.
Na kilku bogach pojawił się przepis, ale ja inspirowałam się przepisem ze strony in my coffe kitchen



Składniki:
  • ok 1,5 kg pomidorów
  • sól
  • 1 łyżeczka octu
  • bazylia 
  • oregano
  • ok. 6 ząbków czosnku
  • ok 1 szkl. oleju - dałam więcej bo wyszło prawie 0,5 l :)

Przygotowanie:
  • pomidory podzielić na połówki - wydrążyć gniazda nasienne
  • ułożyć  skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • każdego pomidora lekko posolić
  • piec/suszyć w lekko uchylonym piekarniku nagrzanym do 90 st. (z termoobiegiem) przez ok 3h
  • pomidory są dobre kiedy się pomarszczą ale nie stracą koloru
  • wszystkie pomidory wrzucić do miski
  • dodać zioła, skropić 1 łyżeczką octu
  • delikatnie przemieszać
  • pomidory wkładać do wyparzonych słoików z ząbkami czosnku
  • w garnku zagrzać delikatnie olej - uważać żeby się nie zagotował 
  • gorącym olejem zalać słoiczki - zakręcić i odstawić do wystygnięcia do góry dnem 





Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)