niedziela, 25 sierpnia 2013

przetwory - pomidory

Czas na przetwory - wczorajszy poranek spędziłam robiąc kolejne słoiki z pomidorami. 
Jeśli chodzi o naszą rodzinkę to robiliśmy pomidory w całości i przeciery. Jednak ostatnio stwierdziliśmy, że lepiej przygotowywać je w całości - zawsze z nich będzie można zrobić przecier ;)




Składniki:
  • pomidory - najlepiej odmiana lima - kg ile chcecie ;)
  • sól - do smaku
  • woda
  • słoiki 

Przygotowanie:
  • pomidory sparzamy we wrzątku i ściągamy skórkę
  • dzielimy na ćwiartki i układamy w czystych słoikach (tak do 2/3 wysokości)
  • przygotowujemy zalewę - gorącą wodę solimy (niestety trzeba skosztować - bo proporcji nie ma - ma być słone ;p)
  • zalewą zalewamy słoiki - zakręcamy
  • słoiki umieszczamy w garnku z gorącą wodą (wys 1/2 słoika) i gotujemy ok 8 min
  • układamy do góry dnem i czekamy aż wystygną :) 
wykorzystujemy w zimie - zupa pomidorowa czy sos pomidorowy do makaronu własnej roboty - polecam !



Smacznego !


4 komentarze:

  1. my z babcią robiłyśmy tylko przeciery, ale takie całe pomidory to w sumie może lepszy pomysł, można z nich więcej zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika dokładnie tak :) Przecież możesz zrobić z takich pomidorów ;) polecam

      Usuń
  2. Czy trzeba solic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chociaż odrobinę - musi się jakoś zakonserwować ;)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)