przetwory - pomidory
Czas na przetwory - wczorajszy poranek spędziłam robiąc kolejne słoiki z pomidorami.
Jeśli chodzi o naszą rodzinkę to robiliśmy pomidory w całości i przeciery. Jednak ostatnio stwierdziliśmy, że lepiej przygotowywać je w całości - zawsze z nich będzie można zrobić przecier ;)
Składniki:
- pomidory - najlepiej odmiana lima - kg ile chcecie ;)
- sól - do smaku
- woda
- słoiki
Przygotowanie:
- pomidory sparzamy we wrzątku i ściągamy skórkę
- dzielimy na ćwiartki i układamy w czystych słoikach (tak do 2/3 wysokości)
- przygotowujemy zalewę - gorącą wodę solimy (niestety trzeba skosztować - bo proporcji nie ma - ma być słone ;p)
- zalewą zalewamy słoiki - zakręcamy
- słoiki umieszczamy w garnku z gorącą wodą (wys 1/2 słoika) i gotujemy ok 8 min
- układamy do góry dnem i czekamy aż wystygną :)
Smacznego !
my z babcią robiłyśmy tylko przeciery, ale takie całe pomidory to w sumie może lepszy pomysł, można z nich więcej zrobić :)
OdpowiedzUsuńDominika dokładnie tak :) Przecież możesz zrobić z takich pomidorów ;) polecam
UsuńCzy trzeba solic?
OdpowiedzUsuńchociaż odrobinę - musi się jakoś zakonserwować ;)
Usuń