owsiane babeczki
Ponieważ lubię piec powróciłam do jednej z moich ulubionych książek kucharskich "Ciasta błyskawiczne". Tam znajduję przepisy, które chyba każdy polubi :)
Dzisiaj czas na owsiane babeczki
Składniki:
- 5 czubatych łyżek mąki
- 2 szklanki otrąb owsianych (lub płatków)
- pół szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jaja
- pół szklanki rodzynków - wymieniłam na czekoladę ;p
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka oliwy
- szczypta soli
Przygotowanie:
- połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, otrębami i cukrem
- mleko roztrzepać z jajkami, oliwą i solą
- wlać do sypkich składników, dodać czekoladę i wymieszać dokładnie
- papierowe foremki lub formę silikonową wypełnić ciastem do 2/3 wysokości
- piec w temp 200 st ok 25 minut
Smacznego !
fajne te babeczki, takie zdrowe pyszne serducha ;)
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie :-)
Usuń