poniedziałek, 26 sierpnia 2013

owsiane babeczki

Ponieważ lubię piec powróciłam do jednej z moich ulubionych książek kucharskich "Ciasta błyskawiczne". Tam znajduję przepisy, które chyba każdy polubi :)


Dzisiaj czas na owsiane babeczki


Składniki:
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • 2 szklanki otrąb owsianych (lub płatków)
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • pół szklanki rodzynków - wymieniłam na czekoladę ;p
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie:
  • połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, otrębami i cukrem
  • mleko roztrzepać z jajkami, oliwą i solą
  • wlać do sypkich składników, dodać czekoladę i wymieszać dokładnie
  • papierowe foremki lub formę silikonową wypełnić ciastem do 2/3 wysokości 
  • piec w temp 200 st ok 25 minut 





Smacznego !


 

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)