ketchup - po polsku keczup ;p
Sezon pomidorowy trwa w najlepsze. Tym razem zapraszam na przepis na keczup.
Domowy robię po raz pierwszy i powiem, że smakuje całkiem nieźle :-)
Przepis pochodzi z książki "Tak lubię gotować" na Thermomix
Składniki:
Domowy robię po raz pierwszy i powiem, że smakuje całkiem nieźle :-)
Przepis pochodzi z książki "Tak lubię gotować" na Thermomix
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 180 g czerwonej papryki
- 130 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 100 g octu z czerwonego wina
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 10 nasion gorczycy- nie miałam i dałam za to ziele angielskie
- 10 ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka ostrej paptyki
- 1 szczypta pieprzu cayenne - dałam chili
- 1 łyżeczka soli
- 100 g miodu
- do naczynia miksującego włożyć pomidory, paprykę, cebulę i czosnek pokrojone w ćwiartki
- dolać 50 g octu - rozdrobnić 5s /obr. 7
- gotować 40 minut / Varoma / obr. 2 - zamiast miarki na pokrywę położyć koszyk
- dodać pozostały ocet, przyprawy i miód - gotować 15- 20 minut/ Varoma/ obr. 2
- założyć miarkę i zmiksować czas 1 min/ obr. 10 (zmniejszyłam do 7 ;p)
- przełożyć do słoików, po zakręceniu obrócić i położyć dnem do góry - pozostawić do ostygnięcia
Smacznego !
z nieba mi spadł ten przepis :) robię robię w weekend na pewno!
OdpowiedzUsuńEmma daj znać jak poszło :) powodzenia !
Usuńwyszedł mi z tego raczej przecier pomidorowy ;) ale w smaku pyszny! będę próbować dalej
UsuńEmma można w takim razie dodać trochę wody- będzie bardziej lejący ;)
Usuńświetny przepis, już nawet nie liczę która to porcja :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń