piątek, 30 sierpnia 2013

ketchup - po polsku keczup ;p

Sezon pomidorowy trwa w najlepsze. Tym razem zapraszam na przepis na keczup.
Domowy robię po raz pierwszy i powiem, że smakuje całkiem nieźle :-)

Przepis pochodzi z książki "Tak lubię gotować" na Thermomix



Składniki:
  • 1 kg pomidorów
  • 180 g czerwonej papryki
  • 130 g cebuli 
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g octu z czerwonego wina
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej 
  • 10 nasion gorczycy- nie miałam i dałam za to ziele angielskie
  • 10 ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka ostrej paptyki
  • 1 szczypta pieprzu cayenne - dałam chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g miodu
Przygotowanie na Thermomix:
  • do naczynia miksującego włożyć pomidory, paprykę, cebulę i czosnek pokrojone w ćwiartki 
  • dolać 50 g octu - rozdrobnić 5s /obr. 7
  • gotować 40 minut / Varoma / obr. 2 - zamiast miarki na pokrywę położyć koszyk 
  • dodać pozostały ocet, przyprawy i miód - gotować 15- 20 minut/ Varoma/ obr. 2
  • założyć miarkę i zmiksować czas 1 min/ obr. 10 (zmniejszyłam do 7 ;p)
  • przełożyć do słoików, po zakręceniu obrócić i położyć dnem do góry - pozostawić do ostygnięcia





Smacznego !

4 komentarze:

  1. z nieba mi spadł ten przepis :) robię robię w weekend na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emma daj znać jak poszło :) powodzenia !

      Usuń
    2. wyszedł mi z tego raczej przecier pomidorowy ;) ale w smaku pyszny! będę próbować dalej

      Usuń
    3. Emma można w takim razie dodać trochę wody- będzie bardziej lejący ;)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)