wtorek, 27 listopada 2012

zapiekane tortille i sos beszamelowy

Kolejne szybkie danie na czyszczenie lodówki i spiżarki :)



Składniki:
  • 4 tortille (my mamy z Biedronki)
  • pierś z kurczaka
  • puszka tuńczyka (w zasadzie pół - bo podzieliliśmy się z naszą kotką :) ) 
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki fasoli czerwonej
  • cebula
  • pół papryki: zielonej, czerwonej, żółtej
  • suszone pomidory - 4 sztuki
  • pieczarki - 4 sztuki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ulubione przyprawy
sos beszamelowy:
  • masło 
  • mąka
  • mleko
  • ser żółty
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
  • na patelni obsmażamy pokrojonego w paski kurczaka (obsypanego w ulubionych przyprawach) - usmażonego odkładamy do innej miseczki
  • na tej samej patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę
  • dodajemy pozostałe warzywa - pokrojone w kostkę plus fasolę i kukurydzę
  • na koniec przyprawiamy i dodajemy przecież pomidorowy
przygotowujemy sos beszamelowy : 
  • roztapiamy łyżkę masła, 
  • dodajemy mąkę - ja dodaję 2 łyżki, ale podaję małymi porcjami - ciągle mieszając - wyjdzie gęsta papka
  • następnie dodajemy mleko - wyszło mi mniej więcej szklanka - dodaję małymi porcjami, ciągle mieszając - sos zrobi się nam gęsty
  • dodajemy ser żółty - dwa plastry pokroiłam w kostkę - ciągle mieszając 
  • a na koniec przyprawy - gałka muszkatołowa (ścieram świeżą), sól i pierz
  • gotowe - pamiętajmy że bardzo ważne jest mieszanie żeby nic nam się nie przypaliło :) 
  • na środek tortilli układamy porcję warzywną, następnie kurczaka lub tuńczyka i zawijamy 
  • układamy w naczyniu żaroodpornym
  • zalewamy sosem beszamelowym
  • zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 30 minut  




Zrobiłam dwie tortille z kurczakiem i dwie z tuńczykiem (po dwie na głowę) i powiem że wczoraj zjadłam tylko kurczakową - ponieważ nie dałam rady zjeść drugiej. Dzisiaj miałam z tuńczykiem - równie dobra.


Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)