niedziela, 11 listopada 2012

czas na paprykarz szczeciński

Ponieważ mój Tato pochodzi ze Szczecina to nie mogło zabraknąć u mnie domowego paprykarza szczecińskiego ;p 



Składniki:
  • 1 makrela wędzona
  • 50 g ryżu ( 1/2 torebeczki)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 duże pieczarki
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Ryż ugotować. 
  • Makrelę dokładnie oddzielić od ości. 
  • Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  • Dodać obraną, startą na grubej tarce marchewkę, wymieszać.
  • Dodać podobnie utarte pieczarki. Dusić razem, aż warzywa zmiękną.
  • Dodać resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy.
  • Jeszcze chwilę razem smażyć, po czym zdjąć patelnię z ognia.
  • Do lekko przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż - wszystko razem wymieszać.
  • Odstawić do całkowitego wystudzenia.
 

Podałam z chlebem Granex, który właśnie testuję (i powiem tylko, że jest przepyszny - ale to dopiero pierwsza porcja :) )



Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)