czas na paprykarz szczeciński
Ponieważ mój Tato pochodzi ze Szczecina to nie mogło zabraknąć u mnie domowego paprykarza szczecińskiego ;p
Przepis zaciągnięty z bloga http://passionfruit.blox.pl/2010/08/Domowy-paprykarz-szczecinski.html
Składniki:
- 1 makrela wędzona
- 50 g ryżu ( 1/2 torebeczki)
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 duże pieczarki
- 100 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ryż ugotować.
- Makrelę dokładnie oddzielić od ości.
- Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim.
- Dodać obraną, startą na grubej tarce marchewkę, wymieszać.
- Dodać podobnie utarte pieczarki. Dusić razem, aż warzywa zmiękną.
- Dodać resztę przypraw oraz koncentrat pomidorowy.
- Jeszcze chwilę razem smażyć, po czym zdjąć patelnię z ognia.
- Do lekko przestudzonych warzyw dodać rozdrobnioną makrelę i ugotowany ryż - wszystko razem wymieszać.
- Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Podałam z chlebem Granex, który właśnie testuję (i powiem tylko, że jest przepyszny - ale to dopiero pierwsza porcja :) )
Smacznego !
robiła i jest bardzo dobry!
OdpowiedzUsuń:) cieszę się :)
Usuń