nadziewane muszle
Wczorajszy obiad sponsorowany był przez szpinak - którego jak przypominam nie lubię. Ale odkąd zjadłam przygotowany przez siebie szpinak z serem feta i pomidorami stwierdziłam, że nie jest tak bardzo źle. Rano oglądałam jeszcze program na TLC "Buddy gotuje" i On tam właśnie przygotowywał muszle nadziewane szpinakiem i serami. Ja w lodówce miałam tylko fetę i mozzarellę i wykorzystałam właśnie te gatunki sera.
- pół opakowania dużych muszelek (ja miałam takie średnie - nie były to wielkie muszle)
- pół opakowania szpinaku mrożonego
- pół opakowania sera feta
- ser mozzarella
- pół puszki pomidorów
- czosnek - wg uznania ja dałam dużo
- przyprawy - jarzynka, bazylia, oregano, sól i pieprz
Przygotowanie:
- ugotować makaron al dente - odcedzić
- na patelni na odrobinie oleju podsmażyć czosnek - trzy główki posiekałam, następne trzy główki wycisnęłam pod koniec gotowania szpinaku
- dodać szpinak i czekać mieszając aż się "rozpuścii"
- następnie dodać pokrojoną w kostkę fetę
- dodać wszystkie przyprawy - wg uznania - ja dałam po łyżeczce
- na koniec dodać połowę mozzarelli pokrojoną w kostkę - mozzarella się pięknie rozpuszcza więc dlatego dajemy ją na koniec żeby nie dipuścić do calkowitego rozpuszczenia :)
- przygotowujemy sos pomidorowy - pomidory wyciągamy z puszki, zgniatamy (chyba że mamy przecierane) dodajemy dodatkowo bazylię i oregano
- na dno naczynia żaroodpornego układamy sos pomidorowy
- każdą muszlę napełniamy do pełna szpinakiem i wkładamy do naczynia
- na każdą muszlę układamy jeszcze pokrojoną pozostałą połówkę mozzarelli
- zapiekamy 15 - 20 minut w piekarniku nagrzaym do 180 st
Tak jak nie lubię szpinaku tak zajadałam się z przyjemnością :)
Smacznego !
aaa! uwielbiam je :]
OdpowiedzUsuń:) i świetne na imprezki czy rodzinny obiad :)
UsuńMmmm... szpinak, sery, pomidory- jak ja kocham to połączenie! :D
OdpowiedzUsuńBee cieszę się bardzo :))
UsuńNie pojmuję, jak można nie lubić szpinaku ;) Muszelki super!
OdpowiedzUsuńNiestety uraz z dzieciństwa - przedszkole nie potrafiło przygotować szpinaku i taką papkę kazano mi jeść .... ehh szkoda gadać ;p ale nauczyłam się tam idealnie chować szpinak pod ziemniaki ;)
Usuńa ostatnio myslalam i nadzianiu muszli szpinakiem :D
OdpowiedzUsuńZuza, polecam :)
Usuńwygladają smakowicie, napewno wypróbuję, ale ile ma byc tego czochu?? aż 6 główek? nie wierze chyba ząbków :D:D:D:D
OdpowiedzUsuńhahaha faktycznie :)) no nie wiem czy poprawię ;p dzięki
Usuńząbki ząbki oczywiście :)
MY WIECZNIE GŁODNI KOLEDZY Z PRACY MĘŻA TWOJEGO RAFAŁA PRZYGLĄDAJĄC SIĘ TWOIM NIESAMOWITYM WYCZYNOM KULINARNYM APELUJEMY DO CIEBIE MAŁGORZATO O PRZEKAZANIE CZĘŚCI TYCH PYSZNOŚCI CELEM DEGUSTACJI DO DZIAŁU TECHNICZNEGO NASZEJ FIRMY
OdpowiedzUsuńPOZDROWIENIA I CAŁUSY