piątek, 2 listopada 2012

czas na dynię - ciasto dyniowe

W zamrażalniku nadal czekała na mnie dynia z zeszłego roku ... czas zrobić miejsce na świeżą więc zapraszam na ciasto dyniowe.


Przypisów w internecie jest wiele - tym razem skorzystałam z przepisu, który możecie znaleźć tutaj


Składniki:
  • 1 szklanka oleju (dałam również niepełną)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 duże jajka
  • 2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni (dałam 0,5 kg dyni - lekko zmiksowanej w Thermomixie ponieważ miałam mrożoną i dodałam jedną marchew startą na grubych oczkach)
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody 
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie bakalie : orzechy , rodzynki - nie miałam nie dałam 

Przygotowanie:

  • do miski wlać odmierzyć olej, wsypać cukier - ucierać
  • wbijać po jednym całym jajku i ucierać
  • dodawać po kolei mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia i sodę - ucierać
  • do masy dokładamy stopniowo startą dynię i ucieramy
  • jeśli mamy bakalie to jeszcze dodajemy do całości i dobrze wymieszamy
  • pieczemy około 40 - 60 min w temp. 180 stopni C






















 Żeby nie było - dynia jest mięciutka i przepyszna :)



Spróbujcie sami zrobić bo naprawdę warto !

a ponieważ akcja dynia trwa :)


    Smacznego !

2 komentarze:

  1. Widzę, że Twoje tez udane,dyniowo- marchewkowe pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ula następnym razem więcej marchewki jeszcze dodam :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)