przetwory - kurki w zalewie octowej
Dzisiaj dalsza część przetworów. Co prawda kurek starczyło mi na razie na jeden słoik, ale w planach mamy grzybobranie :)
Składniki:
kurki
marchew
cebula
zalewa octowa
przygotowywałam więcej na większą ilość słoików
4 szklanki wody
1 szklanka octu
ok 1/4 szklanki cukru
sól
pieprz w kulkach kilka ziarenek
ziele angielskie kilka ziarenek
liść laurowy
Przygotowanie:
Składniki na zalewę octową gotujemy w garnku. Przyznam szczerze, że ja zawsze ją próbuję czy wszystko smakowo jest ok. W między czasie gotujemy kurki - ok 10 minut w lekko osolonej wodzie, z pokrojoną marchewką i cebulą.
Po ugotowaniu kurki odcedzamy, wsadzamy do słoika i zalewamy gorącą zalewą. Następnie zakręcony
słoik przewracamy do góry dnem aby pokrywa się zassała :)I kurki w zalewie octowej gotowe :)
Smacznego w zimowe wieczory :) !
I właśnie tego potrzebowałam ;-) dziękuję za ten przepis bo mój mąż przyniósł właśnie 3kg kurek ;-) pozdrawiam serdecznie z Norwegii :-)
OdpowiedzUsuńMonika cieszę się bardzo :-) pozdrawiam !
Usuń