niedziela, 1 lipca 2012

zupa fasolowa jako danie jednogarnkowwe :)

Jest gorąco - jak to było w reklamie "Antonio caldo". Jeść się nie chce a coś trzeba do brzucha włożyć. Najlepiej jak to będzie coś pożywnego, danie jednogarnkowe. Dzisiaj powstała fasolowa. Tak pożywna, że nic więcej nie byłam w stanie zjeść.





Składniki:
  • 250g fasoli (wielkość zależy od upodobania - u nas najmniejsza) lub puszka gotowej fasoli
  • kilka ziemniaków
  • dwie marchewki
  • majeranek
  • magi
  • jarzynka

Przygotowanie:
  • Fasolę na noc zostawiamy do namoczenia.
  • Na drugi dzień wlewamy ją z wodą, w której się moczyła z dodatkiem kostki rosołowej i gotujemy do miękkości.  Chyba, że mamy fasolę z puszki to działamy od razu.
  • Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew.
  • Wszystko gotuje się ok 15 minut - na koniec dodajemy majeranek (ewentualnie jeszcze inne zioła), trochę magi, Jarzynki i gotowe. 

Zupa bardzo pożywna - ze względu na to, że gotujemy wszystko na wodzie z fasoli (fasola puszcza "kleik" no nie wiem jak to nazwać ;p ). Dodałam jeszcze na koniec kawałki piersi z indyka, które nie poszły na wczorajsze zawijasy na obiad. Zawsze to jakaś wkładka do zupy.
Zupę zjedliśmy z chlebem i byliśmy pełni :)




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)