Bardzo lubimy mięso mielone i wariacje na jego temat. Dzisiaj proponujemy pulpeciki z piekarnika. Przemyciłam do nich trochę warzyw więc wyszła zdrowsza wersja pulpetów :)
Składniki:
pół kg mięsa mielonego
marchewka
mała pietruszka
kawałek selera
ser mozzarella
jajko
przyprawy
koperek
kostka rosołowa
Przygotowanie:

Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mozzarellę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki dodajemy do mielonego.Dodajemy ulubione przyprawy, jajko i mieszamy na jednolitą masę. Toczymy małe kuleczki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Rozkruszamy kostkę rosołową i zalewamy wodą. Pieczemy ok 30 min w 200 stopniach - bo w takiej temperaturze robiłam domowe frytki - o których mowa będzie jutro :)
Po tym czasie wyciągamy - do sosu, który się zrobił dodajemy koperek i odrobinę mąki i gotowe ;)
Takie mini mini pulpety są idealne na jednego gryza :)
Smacznego !!
z mozarella <3
OdpowiedzUsuń