piątek, 27 lipca 2012

przetwory - kurki w zalewie octowej

Dzisiaj dalsza część przetworów. Co prawda kurek starczyło mi na razie na jeden słoik, ale w planach mamy grzybobranie :)






Składniki:
kurki 
marchew
cebula

zalewa octowa
przygotowywałam więcej na większą ilość słoików 
4 szklanki wody
1 szklanka octu
ok 1/4 szklanki cukru
sól
pieprz w kulkach kilka ziarenek
ziele angielskie kilka ziarenek
liść laurowy


Przygotowanie:
Składniki na zalewę octową gotujemy w garnku. Przyznam szczerze, że ja zawsze ją próbuję czy wszystko smakowo jest ok. W między czasie gotujemy kurki - ok 10 minut w lekko osolonej wodzie, z pokrojoną marchewką i cebulą. 
Po ugotowaniu kurki odcedzamy, wsadzamy do słoika i zalewamy gorącą zalewą. Następnie zakręcony
słoik przewracamy do góry dnem aby pokrywa się zassała :)
I kurki w zalewie octowej gotowe :)

 Smacznego w  zimowe wieczory :) !



2 komentarze:

  1. I właśnie tego potrzebowałam ;-) dziękuję za ten przepis bo mój mąż przyniósł właśnie 3kg kurek ;-) pozdrawiam serdecznie z Norwegii :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika cieszę się bardzo :-) pozdrawiam !

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)