Puszyste racuszki
I nie wiem jak to się stało, ale mamy już prawie weekend (dzisiaj to taki mały czwartek - ale dla mnie na urlopie cały czas weekend). Dodatkowo weekend po cudownych wakacjach. Nie było nas trochę i ten czas należał tylko do Miśki 😍A skoro wolne to czas na nasze tradycyjne, wyczekiwane śniadania. Miały być racuszki z jabłkami, ale jabłka zostały porwane przez małe rączki do tradycyjnej konsumpcji 😊
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g masła
- 150 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 100 ml mleka
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy
- na małym ogniu w rondelku roztapiamy masło - studzimy
- masło dodajemy do miski z jajami i mieszamy
- do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką - powstanie gęsta konsystencja
- dodajemy mleko i jogurt i dokładnie mieszamy
- odstawiamy na chwilę, pozwalając ciastu odpocząć
- smażymy na patelni z odrobiną oleju lub masła, na złoty kolor
Smacznego!
wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńByły :)
Usuń