ciasto z truskawkami i bezą budyniową
Sezon truskawkowy w pełni bo i w pełni nasze zbiory z działki. Dlatego czas na ciasta z truskawkami w roli głównej. Jeśli dochodzi co tego beza to o czym można marzyć więcej. Idealna propozycja na niedzielną słodkość przy kawce z rodzinką.
Składniki:
- 200 g mąki
- 180 g masła
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 100 g cukru
- 4 białka
- szczypta soli
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- truskawki
Przygotowanie:
- żółtka i cukier wsypać do naczynia miksującego, założyć motylek i mieszać czas 3 min/37 st/obr 3
- zdjąć motylek - dodać mąkę i masło wymieszać czas 1 min/ Interwał (ciasto nie będzie zbite, ale takie właśnie ma być)
- przełożyć ciasto do foremki (max średnica 25 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez około 30 min - do zarumienienia
- naczynie miksujące dokładnie myjemy i osuszamy
- do naczynia miksującego władamy białka szczyptę soli i zakładamy motylek - ubijamy pianę czas 4 min/37 st/ obr 3
- ubijamy dalej na obrotach 3 i przez otwór dosypujemy powoli cukier i budyń
- pianę wykładamy na upieczone ciasto, dodajemy pokrojone truskawki i wkładamy do piekarnika dogrzanego do 180 st na kolejne 30 min
ps. ciasto robiłam już po raz kolejny i zawsze pojawia mi się efekt "zakalca", ale zakalcem nie jest ;-)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)