niedziela, 25 czerwca 2017

ciasto z truskawkami i bezą budyniową

Sezon truskawkowy w pełni bo i w pełni nasze zbiory z działki. Dlatego czas na ciasta z truskawkami w roli głównej. Jeśli dochodzi co tego beza to o czym można marzyć więcej. Idealna propozycja na niedzielną słodkość przy kawce z rodzinką. 



Składniki:
  • 200 g mąki 
  • 180 g masła
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • truskawki

Przygotowanie:
  • żółtka i cukier wsypać do naczynia miksującego, założyć motylek i mieszać czas 3 min/37 st/obr 3
  • zdjąć motylek - dodać mąkę i masło wymieszać czas 1 min/ Interwał (ciasto nie będzie zbite, ale takie właśnie ma być)
  • przełożyć ciasto do foremki (max średnica 25 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez około 30 min - do zarumienienia
  • naczynie miksujące dokładnie myjemy i osuszamy 
  • do naczynia miksującego władamy białka szczyptę soli i zakładamy motylek - ubijamy pianę czas 4 min/37 st/ obr 3
  • ubijamy dalej na obrotach 3 i przez otwór dosypujemy powoli cukier i budyń
  • pianę wykładamy na upieczone ciasto, dodajemy pokrojone truskawki i wkładamy do piekarnika dogrzanego do 180 st na kolejne 30 min
ps. ciasto robiłam już po raz kolejny i zawsze pojawia mi się efekt "zakalca", ale zakalcem nie jest ;-)





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)