sobota, 17 czerwca 2017

kompot z truskawkami, rabarbarem i czarną porzeczką

Nasza działka oddaje nam pierwsze plony. Truskawki i rabarbar w pełni. Czerwone porzeczki już dojrzewają na krzakach. Ale tym razem jeszcze ostatnie porcje czarnej z zamrażalnika. Uwielbiam kompoty i właśnie nadszedł na nie czas. Ja swoich nie słodzę, ale zawsze jeśli ktoś uważa, że takich nie przełknie - można dosłodzić :) 



Składniki:
  • kilka garści truskawek
  • 1 laska rabarbaru
  • 2 garście mrożonej czarnej porzeczki
  • woda

Przygotowanie:
  • truskawki myjemy i obieramy z szypułek
  • rabarbar obieramy z pierwszej skórki i kroimy w mniejsze kawałki 
  • do garnka wkładamy wszystkie owoce i zalewamy wodą 
  • gotujemy na wolnym ogniu 
  • podajemy ciepły lub schłodzony 





Na zdrowie !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)