Puszyste racuszki

I nie wiem jak to się stało, ale mamy już prawie weekend (dzisiaj to taki mały czwartek - ale dla mnie na urlopie cały czas weekend).  Dodatkowo weekend po cudownych wakacjach. Nie było nas trochę i ten czas należał tylko do Miśki 😍A skoro wolne to czas na nasze tradycyjne, wyczekiwane śniadania. Miały być racuszki z jabłkami, ale jabłka zostały porwane przez małe rączki do tradycyjnej konsumpcji 😊




Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 50 g masła
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 100 ml mleka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
  • jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy
  • na małym ogniu w rondelku roztapiamy masło - studzimy
  • masło dodajemy do miski z jajami i mieszamy
  • do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką - powstanie gęsta konsystencja
  • dodajemy mleko i jogurt i dokładnie mieszamy
  • odstawiamy na chwilę, pozwalając ciastu odpocząć
  • smażymy na patelni z odrobiną oleju lub masła, na złoty kolor





Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)