chałka trochę inaczej czyli różyczki truskawkowe
Sezon truskawkowy w pełni. Uwielbiam ten czas kiedy jedne z moich ulubionych owoców mam dostępny na każdym rogu, nie mówiąc już o własnej działeczce. Najczęściej zawsze ciasto z truskawkami to był biszkopt z galaretką. Tym razem mała wariacja. Miśka uwielbia chałę, a że i truskawki wcina to mała zmiana.
Polecam bułeczki szczególnie na wyjścia do parku, na spacer czy na wycieczki: pakujemy taką jedną porcję i dziecko ze smakiem zje (no moje zjadło).
Składniki:
- 300 g mleka
- 50 g masła
- 20 g drożdży
- 60 g cukru
- 550 g mąki
- 1/4 łyżeczki soli - można powiedzieć duża szczypta
- truskawki - od naszej miłości do truskawek zależy ile chcemy - ale tak 250 g powinno wystarczyć
- serek ricotta
Przygotowanie:
- do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier - podgrzać 3 min / 37 st/ obr 2
- następnie dodać mąkę i sól - wyrobić ciasto czas 3 min/poz Interwał
- wyłożyć ciasto do miski wysmarowanej olejem i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1 h (ciasto musi podwoić swoją objętość)
- po tym czasie ciasto wyciągnąć i rozwałkować - ja podzieliłam swoje na dwie części bo jednej nie udało mi się zmieścić na stolnicy ;)
- ciasto smarujemy serkiem ricotta (zostawiając wolne brzegi)
- na serek wysypujemy pokrojone truskawki (ja podzieliłam mniejsze na 4, większe jeszcze na mniejsze kawałki)
- zwijamy jak roladę i kroimy w grubsze plastry
- każdy plaster układamy w blaszce - nie dociskamy do siebie, pamiętając że ciasto urośnie
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 30 min
ps. można jeszcze ciasto przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym jajem
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)