chleb z cebulą idealny na grilla
Pierwszym chlebkiem na grilla miał być chlebek ziołowy. Jednak w związku z małą imprezą rodzinną i ciągłym grzaniem piekarnika od rana, już nie miałam siły na jeszcze jeden wypiek i ten został osamotniony. Ale nie oznacza, że nie prezentował się godnie. Miałam co prawda tylko jedną cebulę. ale i tak smakował rewelacyjnie :)
Przepis znalazłam w książce TM "Tak lubię gotować" - tam jest pod nazwą placek po włosku z cebulą - u nas jednak występuje jako chleb.
Składniki:
pierwszy robiłam z połowy porcji, ale podam na całość ;)
- 600 g mąki
- 380 g wody
- 20 g oliwy
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 cebule pokrojone w piórka
Przygotowanie:
- do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać 320 g wody, 20 g oliwy, drożdże, cukier i wyrobić ciasto - czas 2 min/Interwał
- dodać sól i 60 g wody, wyrobić - czas 2 min /Interwał
- na blachę do pieczenia nalać 2 łyżeczki oliwy, natłuszczoną kopystką lub ręką nakładać ciasto formując prostokąt - i teraz przepis mówi o tym, żeby 1) uformować kulę i 2) pozostawić do wyrośnięcia na ok 30 min - ja pominęłam ten punkt przez nierozgarnięcie i brak czasu
- na ciasto rozłożyć cebulę w piórka
- piec w piekarniku nagrzanym do 200 st przez ok 30 min
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)