piątek, 16 czerwca 2017

omlet z cukinią

Uwielbiam lato - a w zasadzie dopiero lato będzie. Ale świeże warzywa i owoce to jest to co lubimy najbardziej. Ogródek warzywny mamy na balkonie, ale taki z prawdziwego zdarzenia to na działeczce. Wczoraj ogarnęliśmy ją, ponieważ po dwutygodniowym pobycie poza nią wyglądała jak nieszczęście. Jednak zakasałyśmy rękawy i już jak wychodziłyśmy to było jak u ludzi. Nie mogę się doczekać tego aż będziemy mieli własne cukinie, jednak teraz mamy jeszcze sklepowe. 

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To ono napędza nasz organizm, dlatego śniadanie powinno być pożywne. Dzisiejsza propozycja to omlet z cukinią i płatkami owsianymi. Nie myślałam, że będzie smakowało Miście. Jednak bardzo mile się zaskoczyłam i Młoda zjadła spory kawałek wielkiego omleta. 



Składniki:
  • 2 jaja
  • 1 niewielka cukinia (ok 120 g)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
  • cukinię ścieramy na grubych oczkach - odkładamy do miseczki
  • jaja mieszamy z płatkami owsianymi, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy
  • odsączamy wodę z cukinii i dodajemy do jajek 
  • dokładnie mieszamy i przekładamy na rozgrzaną patelnię
  • smażymy na złoty kolor 
  • podajemy z pomidorem i szczypiorkiem 




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)