poniedziałek, 24 października 2016

bananowy sernik

Jak chyba większość lubię serniki. Przepisów jest wiele, ale ten przykuł moją uwagę. Banany uwielbiam, serniki też, więc  połączenie musiało się udać. Jak praktycznie każdy sernik, do lekkich dietetycznych on nie należy, ale jak to mówią, nie trzeba zjeść od razu całej blachy :) 

Sernik smakował i szybko znikał z talerza :)




Składniki:
spód
  • 250 g herbatników
  • 80 g miękkiego masła
masa serowa
  • 1 kg mielonego sera
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 3 dojrzałe banany 
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 4 duże jaja
  • 2 łyżki budyniu waniliowego

Przygotowanie:
spód
  • herbatniki z masłem zmiksować na gładką masę
  • wylepić dno foremki 

masa
  • banany, masło orzechowe, śmietankę i ekstrakt waniliowy rozgnieść dokładnie widelcem tak żeby nie było żadnych grudek
  • do blendera włożyć ser i cukier - dokładnie zmiksować (Thermomix czas 1 min/ obr 5)
  • miksując na wolnych obrotach dodawać masę bananową (Thermomix czas 1 min/ obr 2-3)
  • następnie dodawać po 1 jajku (Thermomix czas 1 min/ obr 2-3)
  • masę serową wylać na spód 
  • piec w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 1 h w kąpieli wodnej (na niższym poziomie ułożyć miseczkę z wodą)
  • po upieczeniu zostawić sernik jeszcze na ok 5-10 min




Smacznego !

4 komentarze:

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak - polecam :) i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. pyszny pomysł na urozmaicenie tradycyjnej masy serowej.
    mniam :)

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)