krem krówkowy

Idealny dodatek do ciast i deserów. Jeśli ktoś lubi to nawet można prosto ze słoiczka wyjadać. Proste rozwiązania są często najlepsze. Masę krówkową można oczywiście kupić gotową, ale po co, skoro samemu można również ją szybko wykonać. 
Fakt - nie należy się zrażać jak nagle po wrzuceniu masła pojawi się jeden wielki glut karmelowy - ja tak miałam ;) ale spokojnie powoli wszystko razem ładnie się wymieszało. Trochę cierpliwości i krówka cudna wychodzi.



Składniki:

  • 100 g cukru
  • 40 g masła
  • 200 g śmietany kremówki lub 30 %

Przygotowanie:
  • w garnku na wolnym ogniu rozpuścić cukier - do złotego koloru, uważając żeby się nie przypalił 
  • ciągle mieszając dodać masło i śmietanę
  • podgrzewać na wolnym ogniu aż masa będzie wystarczająco gęsta
  • przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce






Smacznego !

Komentarze

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)