sobota, 15 października 2016

sałatka z kuskus

Od tygodnia staramy się z R przestrzegać zasad zdrowego żywienia. Nawet nie tyle staramy się, co zasadniczo nam się udaje. Jednym z głównych założeń jest jedzenie regularnie, 3 główne posiłki i 2 przekąski. Kolacje są syte i wystarczają do wieczora. Uwielbiam sałatki więc gdy tylko widzę je w swojej diecie, jestem usatysfakcjonowana. Zawsze gdy, któraś nam podpasuje, zapisujemy ją w ulubionych pozycjach. Tak jest też z ostatnim przepisem. Pomimo tego, że jest przypisany do kolacji, spokojnie może być też idealnym posiłkiem do pracy. 
Jeżeli ktoś nie lubi kuskusu, można zjeść kromkę chleba do sałatki.

Przepis podaję na 1 osobę, ale jest uwaga - to duża porcja. 



Składniki:
  • 100 g papryki czerwonej
  • 100 g ogórka korniszona lub kiszonego
  • 50 g polędwicy lub kiełbasy z indyka 
  • 50 g kukurydzy konserwowej
  • 50 g kaszy kuskus - lub bułka grahamka
  • 2 łyżeczki oleju lnianego/oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  • kaszę przygotowujemy zgodnie z przepisem z opakowania (zalewamy wrzątkiem trochę powyżej kaszy i odstawiamy na kilka minut - akurat na czas przygotowania sałatki)
  • paprykę, ogórka i polędwicę/kiełbasę kroimy w drobną kostkę
  • dodajemy kukurydzę i przygotowaną kaszę kuskus
  • dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)