sałatka z kapusty pekińskiej
Do smażonego ryżu w stylu chińskim idealnie pasuje sałatka z kapusty pekińskiej. Pewnie nie dla każdego smakosza - R podziękował - ale polecam, dla mnie była ciekawa. Trudno mi opisać smak, bo połączenie słodko-pikantne jak zawsze dla jednych będzie idealne a dla drugich dziwne. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
na dwie porcje
- 1/2 kg kapusty pekińskiej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka oleju sojowego
na sos
- 2 łyżki octu z wina ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego słodko-pikantny
- 1/2 łyżeczki sambal oelek
- 1 łyżka cukru
- odrobina soli
Przygotowanie:
- kapustę obrać z wierzchnich liści, podzielić na pół i pokroić w cienkie paski
- rozgrzać olej i maksymalnie przez 3 minuty smażyć kapustę cały czas mieszając
- wszystkie składniki na sos wymieszać i polać gorącą kapustę
- sałatkę przyprawić ewentualnie do smaku olejem sezamowym
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)