czwartek, 13 października 2016

sałatka z kapusty pekińskiej

Do smażonego ryżu w stylu chińskim idealnie pasuje sałatka z kapusty pekińskiej. Pewnie nie dla każdego smakosza - R podziękował - ale polecam, dla mnie była ciekawa. Trudno mi opisać smak, bo połączenie słodko-pikantne jak zawsze dla jednych będzie idealne a dla drugich dziwne. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.


Składniki:
na dwie porcje
  • 1/2 kg kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka oleju sezamowego 
  • 1 łyżka oleju sojowego
na sos
  • 2 łyżki octu z wina ryżowego 
  • 2 łyżki sosu sojowego słodko-pikantny 
  • 1/2 łyżeczki sambal oelek
  • 1 łyżka cukru
  • odrobina soli

Przygotowanie:
  • kapustę obrać z wierzchnich liści, podzielić na pół i pokroić w cienkie paski
  • rozgrzać olej i maksymalnie przez 3 minuty smażyć kapustę cały czas mieszając
  • wszystkie składniki na sos wymieszać i polać gorącą kapustę
  • sałatkę przyprawić ewentualnie do smaku olejem sezamowym




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)