niedziela, 2 października 2016

pieczona jesienna owsianka

Lubię owsianki. Jednak zazwyczaj robiłam je na zimno (słoikową) lub na ciepło (gotując). Teraz przeglądając stronę Ani Starmach zobaczyłam przepis na niebanalną owsiankę. Zmodyfikowałam ją pod siebie i swoje składniki i wyszła bardzo smaczna, pieczona jesienna owsianka ;) 

Tak jak pisałam jabłka i gruszki zagościły bardziej w naszej kuchni na jesień, więc czas je wykorzystywać częściej.


Składniki:
na dwie porcje 

  • 200 ml mleka
  • ok 1 szklanka płatków owsianych - u mnie górskie
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 jajo
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka babki jojowatej
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  • mleko zagotować, przelać do miski 
  • dodać do niego płatki i odstawić na trochę, aż płatki napęcznieją
  • do miski dodać pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
  • owsiankę przełożyć do żaroodpornego naczynia, w którym będziemy piec owsiankę
  • piec w temp 180 st przez ok 15-20 min

Owsianka jest przepyszna. Jak za zwykła owsianką Miśka może nie przepada za bardzo, tak tą co chwila podjada :) może sekret tkwi w tym, że płatki są mięciutkie i do tego jeszcze owoce pieczone - nie wiem, ale cieszę się niezmiernie. 





Miśka nie mogła się już doczekać :)



Smacznego !

4 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)