pieczona jesienna owsianka

Lubię owsianki. Jednak zazwyczaj robiłam je na zimno (słoikową) lub na ciepło (gotując). Teraz przeglądając stronę Ani Starmach zobaczyłam przepis na niebanalną owsiankę. Zmodyfikowałam ją pod siebie i swoje składniki i wyszła bardzo smaczna, pieczona jesienna owsianka ;) 

Tak jak pisałam jabłka i gruszki zagościły bardziej w naszej kuchni na jesień, więc czas je wykorzystywać częściej.


Składniki:
na dwie porcje 

  • 200 ml mleka
  • ok 1 szklanka płatków owsianych - u mnie górskie
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1 jajo
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka babki jojowatej
  • 1 łyżka pestek z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  • mleko zagotować, przelać do miski 
  • dodać do niego płatki i odstawić na trochę, aż płatki napęcznieją
  • do miski dodać pokrojone w kostkę jabłko i gruszkę i pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
  • owsiankę przełożyć do żaroodpornego naczynia, w którym będziemy piec owsiankę
  • piec w temp 180 st przez ok 15-20 min

Owsianka jest przepyszna. Jak za zwykła owsianką Miśka może nie przepada za bardzo, tak tą co chwila podjada :) może sekret tkwi w tym, że płatki są mięciutkie i do tego jeszcze owoce pieczone - nie wiem, ale cieszę się niezmiernie. 





Miśka nie mogła się już doczekać :)



Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Popularne posty