ciasto marchewkowe - słodki poniedziałek
W marcu postanowiłam ograniczyć trochę słodkie, ale skoro słodki poniedziałek miał wejść w życie i szło mu całkiem dobrze, to dzisiaj jednak ciasto będzie. Lekkie oszustwo samej siebie, że marchewkowe :)
Przepis pochodzi z książki kucharskiej Multicookera bo i w nim pieczone
Składniki:
z moimi uwagami
- 200 g mąki
- 130 g cukru
- 175 ml oleju
- 2 jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1-2 średnie marchewki starte na tarce - dałam grube oczka
- 200 g ananasa - nie dałam
- 100 g orzechów posiekanych - nie dałam
- 50 g wiórków kokosowych
- 200 g serka typu Philadelphia
- 70 g masła w temperaturze pokojowej
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżki świeżego soku z pomarańczy - nie dałam
Przygotowanie:
- do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i gałkę muszkatołową - wymieszać
- dodać jaja i olej - wymieszać za pomocą łyżki
- na koniec dodać marchewkę, wiórki kokosowe, (ananasa i orzechy jeśli dajecie) i mieszać do uzyskania jednolitej masy
- dno i ścianki naczynia natłuścić, wlać masę i wyrównać - zamknąć pokrywę
- nacisnąć MENU, program BAKE, TEMPERATURE 180 st, TIME 55 min - START
- kiedy program dobiegnie końca pozostawić ciasto w urządzeniu przy otwartej pokrywie
- w międzyczasie przygotować krem
- masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę
- dodać serek i sok - zmiksować
- ostudzone ciasto przeciąć na dwa blaty, przełożyć połową kremu, drugą połową posmarować wierzch i boki
- schłodzić w lodówce przez ok 2 h
Smacznego !
ciasto marchewkowe pierwsza klasa, uświadomiłam sobie właśnie że strasznie dawno nie robiłam i nie jadłam! trzeba to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudowny marchewkowiec :)
OdpowiedzUsuńNo takie ciasto to samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
:)
Usuń