piątek, 20 marca 2015

ciasto z jednego jaja - z czekoladą


Czasami, nawet u mnie, zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego a w lodówce tylko jedno jajo. Ale nic straconego :) Zapraszam na szybkie ciasto właśnie z wykorzystaniem jednego jajka. 
Pierwsza odsłona jest czekoladowa - wykorzystałam jak zwykle zasoby swojego składzika ze słodyczami. Tak tak przed świętami Wielkanocnymi najwyższy czas wykorzystać, znaczy się zjeść Mikołaje ;p


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 mikołaje z czekolady - czyli ok 150 gr czekolady

Przygotowanie:
  • połączyć ze sobą suche składniki
  • dodać do nich mokre
  • dokładnie wymieszać
  • dodać pokruszoną czekoladę
  • wylać do foremki 
  • piec ok 30-40 min (do suchego patyczka) w temp 190 - 200 st 


Smacznego !

4 komentarze:

  1. Tak, tak, to już najwyższy czas na utylizację mikołajkowych słodkości :)
    Smakowicie to ciacho wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak - smakuje trochę jak babka :) nawet ususzone z kawą rewelacyjne ;)

      Usuń
  2. no a jak nie dodam proszku i sody to sie nie upiecze ??

    OdpowiedzUsuń

zostaw po sobie ślad :)