niedziela, 15 marca 2015

śniadanie mistrzów - jajka w mufinkach


Powracam. W domu sytuacja mniej więcej się unormowała, chociaż męża o czterech nogach będę miała przez dłuższy czas. Najważniejsze jednak, że jest już z nami :) 

Dlatego dzisiaj na niedzielne śniadanie postanowiłam zrobić coś innego niż jajecznicę. W zasadzie smakowo prawie tak samo ale efekt zupełnie inny :) 

Ciekawe rozwiązanie i każdy może sobie zrobić z ulubionym wkładem,
Używałam silikonowych foremek



Składniki:
na jedną osobę (4 mufinki )
  • 2 jaja
  • 3 plasterki szynki 
  • 2 pieczarki
  • kilka liści szpinaku
  • plaster ulubionego sera
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
  • jaja roztrzepać w miseczce, dosolić i dopieprzyć do smaku
1
  • foremkę wykładamy dwoma plastrami szynki - po przekątnej 
  • wlewamy masę jajeczną do wysokości 2/3 foremki
  • posypujemy serem
2
  • do osobnego naczynia wlewamy odrobinę masy
  • dodajemy opłukany i porwany szpinak
  • wlewamy do wysokości 2/3 foremki
  • posypujemy serem
3
  • do osobnego naczynia wlewamy odrobinę masy 
  • dodajemy pokrojone pieczarki
  • wlewamy do wysokości 2/3 foremki
  • posypujemy serem
4
  • do osobnego naczynia wlewamy odrobinę masy
  • dodajemy pokrojone pieczarki i szynkę
  • wlewamy do 2/3 wysokości foremki
  • posypujemy serem

  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok 20 - 30 minut
lub
  • pieczemy w Multicookerze - program BAKE, TIME 20 minut, TEMPERATURE 180 st 





Smacznego !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)