sobota, 28 marca 2015

potrawka z kaszy jaglanej

Nareszcie R kończy rehabilitację, a co za tym idzie mamy więcej czasu wolnego. Niestety nasze życie ostatnio kręciło się dookoła jazdy na ćwiczenia. Dlatego czasu było naprawdę mało. 

Mimo to gotować gotowałam, zdjęcia też robiłam, tylko nie miałam kiedy wrzucić przepisu dla Was :) 


Na dzisiaj zapraszam na obiad. A na nim podam potrawkę z kaszy jaglanej. Potrawkę w której znajdą się też warzywa i kurczak.






Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • pierś z kurczaka
  • papryka 
  • 1/2 cebuli 
  • kilka pieczarek
  • 1/2 szklanki groszku zielonego
  • papryka słodka i ostra
  • pieprz i sól

Przygotowanie:
  • kaszę jaglaną gotujemy w wodzie w proporcji 1;2 (1 część kaszy do 2 części wody) przez czas ok 5 minut krótszy niż jest na opakowaniu
  • kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu
  • dodać pokrojoną w kostkę cebulę 
  • dodać pokrojone w kostkę paprykę i pieczarki
  • doprawić solą, pieprzem oraz paprykami
  • podlać wodą - ok pół szklanki, dusić przez ok 5 min 
  • dodać groszek zielony i kaszę
  • dusić jeszcze przez chwilę 
  • podawać na ciepło 




Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ile dodać papryki i kurczaka? Ta porcja podana w przepisie na ile jest osób? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg upodobania - ja dodałam pół dużej papryki i niecałą pierś z kurczaka - podzieliłam się z kotem ;) przepis dla jednej/dwóch osób, w zależności od apetytu ;)

      Usuń

zostaw po sobie ślad :)