serowe świderki z ciasta francuskiego
Pożegnania nadszedł czas. Nie nie z blogiem, ale z rokiem 2016. My w tym roku, jak co roku teraz w domu z Miśką mamy imprezę. Nie narzekamy, a czas mile spędzamy. Pomimo tego, że jesteśmy sami, zawsze przygotowuję jakąś małą przekąskę.
W tym roku poza sałatkami będą przekąski z ciasta francuskiego. Wykonanie banalnie proste i jeszcze z pomocą Miśki efekt murowany. W prostocie siła, dlatego na pierwszy rzut z samym serem.
Składniki:
- ciasto francuskie
- roztrzepane jajko
- ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu
Przygotowanie:
- ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy
- ciasto francuskie smarujemy jajkiem
- posypujemy serem
- przykrywamy połową ciasta (składamy w pół, wzdłuż krótszego boku)
- kroimy w paski (tak aby brzeg został nienaruszony :) )
- trzymamy paski za oba końce i skręcamy
- układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm
- smarujemy dokładnie jajkiem
- pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 220 st
Smacznego !
Idealne na sylwestra!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/