sobota, 31 grudnia 2016

paluchy z ciasta francuskiego z oregano i bazylią

Kolejna odsłona świderków/paluchów z ciasta francuskiego. Tym razem również wersja bardzo podstawowa. Z suszonymi ziołami - nasze ulubione bazylia i oregano. 
Jeśli chcemy aby nasze dziecko skosztowało czegoś nowego - polecam bardzo. Miśce bardzo smakują.



Składniki:
  • ciasto francuskie
  • roztrzepane jajko
  • bazylia i oregano - suszone

Przygotowanie:

  • ciasto francuskie smarujemy jajkiem 
  • posypujemy ziołami
  • przykrywamy połową ciasta (składamy w pół, wzdłuż krótszego boku)
  • kroimy w paski (tak aby brzeg został nienaruszony :) ) 
  • trzymamy paski za oba końce i skręcamy 
  • układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm 
  • smarujemy dokładnie jajkiem i możemy raz jeszcze obsypać ziołami
  • pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 220 st




Smacznego !

2 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)