sobota, 31 grudnia 2016

paluchy z ciasta francuskiego z sosem do pizzy

Oj sos do pizzy jeszcze mi pozostał w spiżarce. Chyba najwyższy już czas wykorzystać go chociaż w pewnej części. Dodatkowo pieczarki i serek, ale jakie przepyszne. A co najważniejsze, robi się w przysłowiowe 5 min.



Składniki:
  • ciasto francuskie
  • roztrzepane jajko
  • ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu
  • sos do pizzy
  • kilka pieczarek


Przygotowanie:

  • ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy 
  • to samo robimy z pieczarkami
  • ciasto francuskie smarujemy sosem do pizzy 
  • posypujemy serem i pieczarkami
  • przykrywamy połową ciasta (składamy w pół, wzdłuż krótszego boku)
  • kroimy w paski (tak aby brzeg został nienaruszony :) ) 
  • trzymamy paski za oba końce i skręcamy 
  • układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm 
  • smarujemy dokładnie jajkiem
  • pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 220 st





Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)