niedziela, 25 grudnia 2016

sernik z piernikową nutą


Wesołych Świąt kochani :)

wczoraj na nic czasu nie miałam, ale krzątanie po kuchni miałam sporo. Najważniejsze, że wszystkiego wystarczyło, a w zasadzie nawet jak zawsze jedzenia pozostało do Sywlwestra. 

Dlateog dzisiaj na spokojnie, na ten pierwszy (a jak w domu zawsze się śmiejemy drugi) dzień świąt zapraszam na świąteczny serniczek. Może jeszcze komuś ser zalega w lodówce :)





Składniki:
kruche ciasto czekoladowe
  • 200 g mąki pszennej
  • 15 g kako
  • 5 g przyprawy do piernika
  • 75 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g margaryny
  • 1 żółtko
spód piernikowy
  • 180 g margranyny 
  • 140 g czekolady deserowej
  • 100 g miodu
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 4 jaja
  • 40 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 125 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 10 g proszku do pieczenia
masa serowa
  • 1 kg twarogu na serniki
  • 150 g cukru
  • 50 g miękkiej margaryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 40 g cudyniu wailiowego w proszku
  • 200 ml mleka (lub śmietanki)
  • 4 jaja


Przygotowanie:
kruche ciasto 
  • mąkę i kakao przesiewamy do dużej miski
  • dodajemy przyprawę do piernika, cukier i cukier waniliowy oraz margarynę
  • wszystkie składniki wyrabiamy przy pomocy miksera (Thermomix czas 2 min / obr Interwał)
  • w trakcie wyrabiania dodajemy żółtko 
  • kiedy składniki się połączą, ciasto formujemy w wałek, który owijamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na ok 40-50 min
spód piernikowy
  • w granku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, czekoladę i miód co chwila mieszając
  • następnie dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy
  • calość moćno podgrzewamy (ok 60-70 st) ale nie zagotowujemy
  • następnie zestawiamy z ognia i studzimy do temp 30-35 st
  • ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
  • mąkę tortową, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i łączymy z jajeczną masą i przstudzoną czekoladową
  • całość wlewamy do foremy posmarowanej niewielką ilością margaryny i oprószoną mąką
  • pieczemy w temp 160 st (z termoobiegiem) przez 18-20 min 
  • upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą ostrego noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka do masy serowej
masa serowa
  • do naczynia miksera wkładamy twaróg sernikowy, dodajemy cukier, margarynę, cukier waniliowy oraz budyń
  • wszystkie składniki mieszamy za pomocą miksera (Thermomix czas 2-3 min ? obr 4-5)
  • podczas mieszania stopniowo dodaejmy mleko 
  • kiedy składniki się połączą dodajemy stopniowo po 1 jajku, mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji
  • gotową masę równomiernie rozprowadzamy na piernikowym spodzie

  • na tarce ścieramy do miseczki wcześniej odkrojony wierzch spodu piernikowego
  • kruche ciasto wyciągamy z zamrażalnika i za pomocą tarki ścieramy na grubych oczkach lub tniemy w paski i posypujemy wierzch sernika
  • ostatnią część startego czekoladowego ciasta łączymy z okruchami spodu piernikowego, mieszamy i również posypujemy wierzch ciasta
  • ciasto władamy do piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy ok 50 min 
  • sernik studzimy przy ichulonych drzwiczkach piekarnika przez ok 20 min 
  • przestudzony sernik możemy posypać cukrem pudrem. 

Sernik ma niesamowity świąteczny zapach i smak. Idealne na ten czas. 







Miśka oczywiście pomaga jak może  - nawet mówiąc "kocham ciasto" i niewiele zastanawiając się całując je siarczyście :)



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)