ciasto kinder country
W Mikołajki całkowicie poświęciłam czas dla Miśki , ale dzisiaj już jestem dla Was. I przychodzę z przepisem, który od dawna krąży po sieci. Ja również dawno temu przepisałam sobie do zeszytu i nastał czas na wypróbowanie. Co prawda lekko zmodyfikowanym przepisem się posługujemy ponieważ R zamiast śmietanki 30 % kupił śmietanę , ale co tam, podaję moje modyfikacje 😀
Składniki :
- 350 ml śmietany 30 %
- 250 g serka mascarpone
- ok 200 g herbatników
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne czekolady
- ok 3 szklanki płatków kangus + na podsypanie
Przygotowanie:
- tortownicę lub inna formę do pieczenia wkładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą
- białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej
- 200 ml śmietany ubijamy
- dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy
- następnie na wolnych obrotach dodajemy ostudzoną czekoladę
- wsypujemy Kangus i delikatnie mieszamy łyżką
- w kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę
- ostudzoną czekoladę mieszamy że śmietaną
- na dno tortownicy wkładamy herbatniki - polecam je rozgnieść jednak
- na herbatniki wkładamy jasną część ciasta
- na jasną część układamy kolejną warstwę herbatników
- na to ciemną czekoladę
- na koniec wysypać garść kangus
- odstawić do lodówki najlepiej na całą noc
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)