serowe świderki z ciasta francuskiego

Pożegnania nadszedł czas. Nie nie z blogiem, ale z rokiem 2016. My w tym roku, jak co roku teraz w domu z Miśką mamy imprezę. Nie narzekamy, a czas mile spędzamy. Pomimo tego, że jesteśmy sami, zawsze przygotowuję jakąś małą przekąskę. 

W tym roku poza sałatkami będą przekąski z ciasta francuskiego. Wykonanie banalnie proste i jeszcze z pomocą Miśki efekt murowany. W prostocie siła, dlatego na pierwszy rzut z samym serem.



Składniki:
  • ciasto francuskie
  • roztrzepane jajko
  • ser najlepiej parmezan lub inny włoskiego typu

Przygotowanie:
  • ser ścieramy na tarce lub drobno siekamy 
  • ciasto francuskie smarujemy jajkiem 
  • posypujemy serem 
  • przykrywamy połową ciasta (składamy w pół, wzdłuż krótszego boku)
  • kroimy w paski (tak aby brzeg został nienaruszony :) ) 
  • trzymamy paski za oba końce i skręcamy 
  • układamy na papierze do pieczenia w ostępach ok 2 cm 
  • smarujemy dokładnie jajkiem
  • pieczemy ok 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 220 st





Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)