papryka na parze nadziewana kaszą i grzybami
Zdrowe jedzenie nie musi być niesmaczne ;)
Tym razem z czeluści swojego zamrażalnika wyciągnęłam grzyby zbierane jesienią. I tak powstał pomysł na paprykę nadziewaną kaszą jęczmienną i właśnie grzybami.
Składniki (dla jednej osoby):
- papryka - u mnie czerwona
- 1/2 szkl kaszy jęczmiennej
- 1 szkl wody
- zamrożone grzyby - ilość w zależności od naszych upodobań
- 2 cebule
- przyprawy do smaku
- ser mozzarella
- cebulę pokroić w kostkę i zeszklić
- grzyby również pokroić i dodać do cebuli
- następnie do tego dodać kaszę - zalać 1 szklanką wody, dodać sól i ugotować (tak aby kasza wchłonęła wodę - zwyczajnie jak gotujemy kaszę)
- przygotowujemy sobie naczynie do gotowania na parze (ja korzystałam z multicookera)
- paprykę dzielimy na pół - usuwamy nasionka i białe błonki
- napełniamy do pełna kaszą
- przykrywamy plastrami sera
- układamy na sitku do gotowania na parze i gotujemy ok 20 minut
- małe opakowanie jogurtu naturalnego mieszamy z koperkiem i "Jarzynką"
Smacznego !!
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)