miały być rogale drożdżowe ;)
Miały wyjść rogale drożdżowe, ale sił starczyło tylko na bułeczki ;)
Mniej roboty a smakują praktycznie tak samo. Człowiek naje się mniejszą ilością słodycza
Przepis pochodzi z książki "kuchnia polska 1001 przepisów"
Składniki:
Przygotowanie:
Smacznego !
Mniej roboty a smakują praktycznie tak samo. Człowiek naje się mniejszą ilością słodycza
Przepis pochodzi z książki "kuchnia polska 1001 przepisów"
Składniki:
- 3 szkl mąki tortowej
- 2 kopiaste łyżki cukru pudru
- 1/4 kostki (6 dag) masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 3 dag drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szkl i 2 łyżki mleka
- mąka do podsypania
- nadzienie - dałam czekoladowe smarowanie - następnym razem będzie kostka czekolady ;)
- jajko do posmarowania
Przygotowanie:
- do przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder i sól - wszystko lekko mieszamy
- dodajemy ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto
- pod koniec dodajemy roztopione, letnie masło i jeszcze przez chwilę wyrabiamy aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty
- przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
- gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy od niego kawałki (kuleczki) rozgniatamy i na środek układamy nadzienie
- zwijamy na kopertkę (tak aby nadzienie oblepić ciastem) i rolujemy w kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i odstawiamy do wyrośnięcia
- gdy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy bułeczki rozbełtanym jajkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 - 180 st (ja piekłam w 170 st) przez ok 25 - 30 min
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)