wtorek, 25 lutego 2014

miały być rogale drożdżowe ;)

Miały wyjść rogale drożdżowe, ale sił starczyło tylko na bułeczki ;)
Mniej roboty a smakują praktycznie tak samo. Człowiek naje się mniejszą ilością słodycza

Przepis pochodzi z książki "kuchnia polska 1001 przepisów"



Składniki:
  • 3 szkl mąki tortowej
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 1/4 kostki (6 dag) masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl i 2 łyżki mleka
  • mąka do podsypania
  • nadzienie - dałam czekoladowe smarowanie - następnym razem będzie kostka czekolady ;)
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:
  • do przesianej mąki dodajemy rozkruszone drożdże, żółtka, cukier puder i sól - wszystko lekko mieszamy 
  • dodajemy ciepłe mleko i wyrabiamy jednolite ciasto
  • pod koniec dodajemy roztopione, letnie masło i jeszcze przez chwilę wyrabiamy aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty
  • przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
  • gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy od niego kawałki (kuleczki) rozgniatamy i na środek układamy nadzienie
  • zwijamy na kopertkę (tak aby nadzienie oblepić ciastem) i rolujemy w kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i odstawiamy do wyrośnięcia
  • gdy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy bułeczki rozbełtanym jajkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 - 180 st (ja piekłam w 170 st) przez ok 25 - 30 min 



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)