makaron z brokułami i fetą

Dzisiaj zapraszam na kolejną szybką propozycję obiadową lub kolacyjną :)
Szybko zdrowo kolorowo - to chyba ważne w pożywieniu.

Co prawda swoją porcję przygotowałam w multicookerze ale oczywiście można przygotować go w sposób tradycyjny.



Makaron z brokułami i fetą.

Składniki:
  • 400 g różyczek brokuła
  • 135 g sera feta
  • ząbek czosnku (dałam więcej ;p)
  • 250 g makaronu 
  • 630 ml wody
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • od siebie dodałam pierś z kurczaka w marynacie z musztardy i miodu

Przygotowanie:
na multicookera
  • brokuły dokładnie umyć i ułożyć na tacce do gotowania na parze (obok położyć piersi)
  • do misy wsypać makaron, dolać wody, posolić do smaku
  • na wierzch położyć misę z brokułami (i  kurczakiem) 
  • nacisnąć MENU i wybrać program STEW - czas 20 min - zamknąć pokrywę - START
  • kiedy program dobiegnie końca urządzenie automatycznie przełączy się na funkcję trzymania ciepła
  • wtedy do makaronu dodać brokuły, pokrojony czosnek i fetę oraz sól i pieprz
  • wymieszać wszystko, zamknąć urządzenie i pozostawić jeszcze na 5 min 
  • na koniec dodać jogurt i wymieszać wszystko aż się dokładnie połączy
tradycyjnie
  • brokuły ugotować na parze przez ok 20 - 30 min
  • w międzyczasie ugotować makaron ;)
  • do ugotowanego makaronu dodajemy brokuły, pokrojony czosnek, ser, sól i pieprz - pozostawiamy pod przykryciem przez ok 5 min
  • dodajemy jogurt, mieszamy dokładnie i podajemy :)


Smacznego !

ps. zdjęcia ciemne bo robione "nocą"

Komentarze

  1. Pyszności...i brokuły mmmmm... Szkoda tylko że nie wolno mi tknąć nawet kęsa makaronu...;( tesknie za nimi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia nawet razowego ? oj to współczuję bardzo :(

      Usuń
  2. w międzyczasie pisze się RAZEM!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

zostaw po sobie ślad :)

Najczęściej wyszukiwane przepisy :)