kluski śląskie
Przepraszam, że jestem rzadziej, ale czasami tak bywa.
Gotować nie przestałam ;) Zdjęć na laptopie jest wiele, spokojnie na cały tydzień.
Tylko coś ostatnio zmęczenie mnie pokonuje i wcześnie chodzę spać... Obiecuję poprawę :)
Tym czasem zapraszam na przepis na coś co w moim domu rodzinnym, a szczególnie u Cioci jest co niedziela na obiedzie - kluski śląskie. Skąd ta nazwa ... może na śląsku jadają więcej (chociaż Ciocia z wielkopolski ;p) nie wiem - ale wiem, że są banalnie proste (ok ok no jak dla mnie proste - dwa składniki i gotowe) i smakują rewelacyjnie z sosem i np jakąś pieczenią.
Ja swoje kluski zrobiłam ponieważ zostały mi ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego.
Składniki:
- ugotowane ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- ugotowane (i przestudzone) ziemniaki przeciskamy przez praskę - wkładamy do miski
- masę ziemniaczaną dzielimy na 4 części - 1 odkładamy na resztę ziemniaków
- powstałą dziurę zasypujemy mąką ziemniaczaną
- wszystkie składniki dokładnie mieszamy
- formujemy małe kluski i robimy w nich dziurkę ;)
- gotujemy chwilę w osolonej wodzie
- polewamy sosem zgodnie z własną inwencją :)
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
zostaw po sobie ślad :)