niedziela, 2 lutego 2014

ciasto zebra

Czas na kolejną odsłonę Multicookera. 
Powiem Wam, że testowałam tylko przez weekend i się do niego przekonałam - odkupuję od koleżanki, która powiedziała że go nie chce ;p

Tym razem zapraszam na kolejną słodką propozycję - ciasto zebra.
Oczywiście możemy wykonać je w tradycyjny sposób.


Składniki:
  • 5 jaj
  • 1,5 szkl cukru
  • 2,5 szkl mąki + 3 łyżki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl oleju
  • 1 szkl wody
  • 3 łyżki kakao
  • aromat waniliowy
  • bułka tarta lub kasza manna
Przygotowanie:
  • jaja utrzeć z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę
  • stopniowo dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,
  • następnie dodać wodę i aromat waniliowy
  • na koniec delikatnie wmieszać olej
  • ciasto podzielić na dwie równe części 
  • do jednej z nich dodać kakao do drugiej 3 łyżki mąki
multicooker 
  • misę naczynia natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną (użyłam kaszy) 
  • na środek naczynia wylewamy na przemian chochelkę jasnej i ciemnej masy - ciasto będzie się układało w charakterystyczny wzór
  • nacisnąć przycisk MENU i wybrać program BAKE
  • za pomocą przycisku TEMPERATURE wybrać 150 st 
  • za pomocą przycisku COOKING TIME ustawić czas 30 minut - nacisnąć START
  • po tym czasie ponownie wybrać program BAKE, TEMPERATURE 180 st i czas 20 min 
  • 5 min przed końcem pieczenia otworzyć przykrywę i wykałaczką sprawdzić czy jest sucha - jeśli tak to ciasto jest gotowe, jeśli jest mokra zamknąć pokrywę i piec pozostałe 5 min
  • studzić ciasto przy otwartej pokrywie urządzenia
tradycyjnie
  • foremkę na ciasto natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną (użyłam kaszy) 
  • na środek naczynia wylewamy na przemian chochelkę jasnej i ciemnej masy - ciasto będzie się układało w charakterystyczny wzór
  • piec w nagrzanym do 180 st piekarniku ok 40 min - do suchego patyczka



Smacznego !

4 komentarze:

zostaw po sobie ślad :)